Web Analytics Made Easy - Statcounter

با توجه به بدعهدی افغانستان و دیپلماسی ضعیف وزارت امور خارجه برای تحقق حق آبه، کاهش شدید منابع موجود و وابستگی به رودخانه هیرمند، این روزها شاهد بحران جدی آب در کلانشهر زاهدان هستیم، اتفاقی که می تواند در صورت تداوم بی توجهی ها به فاجعه تبدیل شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از عصرهامون؛ این روزها جنوب شرق کشور از لحاظ منابع تامین آب پایدار وضعیت بحرانی را سپری می کند، چراکه زخم سال ها خشکسالی منابع آبی زیرزمینی را با کاهش جدی مواجه و از سویی بارش ها با گذر زمان به شدت کاهش پیدا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



خشکسالی تالاب هامون و عدم دسترسی به منابع آبی پایدار، تبخیر بالای آب در چاه نیمه های سیستان، سدسازی های افغانستان، معضلاتی را به وجود آورده که سرانجام آن ناامنی و بحران آبی است، چالشی که نه تنها شمال استان بلکه زاهدان را نیز تحت تاثیر جدی قرار داده است.
 
آری به دلیل این شرایط، وضعیت زاهدان فاجعه بارتر شده و مشکلات زیادی را برای مردم و مسئولان توزیع آب به همراه آورده است، چراکه تامین آب این کلانشهر که جمعیت آن با افزایش زیادی رو به رو شده، از چاه نیمه ها که خودش وابسته به رودخانه هیرمند است تامین می شود، در حالی که سال های سال است از حق آبه هامون از هیرمند خبری نیست.
 
اتفاقی که به دلیل ضعف دیپلماسی و عدم پایبندی افغانستان به تعهدات بین المللی صورت گرفته است، موضوعی که بارها و بارها از آن نوشتیم و به عنوان مطالبه به حق مردم از مسئولان امر خواستار پیگیری و اقدام عاجل شدیم، اما همچنان اقدامی عملی و مثمر برای آن صورت نگرفته یا مشهود نیست. 
 
طبق اعلام مسئولان توزیع آب، در حال حاضر شهر زاهدان از لحاظ منابع تأمین آب پایدار در بحرانی ‌ترین شرایط قرار دارد، موقعیت استقرار این شهر به گونه‌ای است که هیچ گونه منابع تأمین آب پایدار چه از نوع زیرزمینی یا سطحی برای این شهر ۷۰۰ هزار نفری وجود ندارد. در شرایطی که جمعیت زاهدان رو به افزایش و میزان دسترسی به آب در حال کاهش است میزان آب ورودی از چاه نیمه‌ها به زاهدان جوابگوی روزهای گرم سال و پیک مصرف نیست و به طوری که ۳۵ درصد جمعیت این کلانشهر در تابستان‌ها به دلیل کمبود ۸۰۰ لیتر بر ثانیه ای آب دچار تنش آبی می‌شوند.

از سویی امکانات و ظرفیت های بکری مثل دریای عمان، آب های مرزی همچون تهلاب و ... وجود دارد که رسالت متولیان تامین آب یعنی شرکت آب منطقه ای را سنگین می کند تا در این راستا اقدام فوری انجام دهند، اما گویا مسئولان این شرکت نه دغدغه تامین دارند و نه نگران بحرانی تر شدن شرایط هستند، شاید هم آن ها نیز با تنگناهای مالی ناشی از وضعیت اقتصادی کشور مواجه شده اند.
 
ظرفیت تأمین آب با نیاز آبی جمعیت زاهدان یکسان نیست
 
علیرضا قاسمی، مدیرعامل آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ما در این باره بیان کرد: ظرفیت تأمین و توزیع آب با نیاز آبی جمعیت زاهدان یکسان نیست که به منظور جبران بخشی از کمبود آب این کلانشهر طرح ‌های کوتاه مدتی توسط این شرکت اجرایی شد.
 
وی اذعان کرد: نیاز آب زاهدان با جمعیت بیش از ۶۰۰ هزار نفر بر اساس آمار سال ۹۵ در پیک مصرف معادل ۲ هزار و ۵۵۰ لیتر در ثانیه است که در شرایط فعلی در مجموع هزار و ۷۵۰ لیتر در ثانیه تأمین و توزیع می‌شود و با کمبود ۸۰۰ لیتر در ثانیه ای آب مواجه هستیم.
 
این مقام مسئول با اشاره به گرمای شدید و کاهش منابع آبی، اظهار کرد: کاهش نزولات آسمانی، افزایش جمعیت و نیاز روزافزون مردم، بحران آب را تشدید کرده است.
 
وی اضافه کرد: یکی از برجسته ترین مواردی که باید به آن توجه کنیم نوع زندگی مردم است. امروز مردم آب بیشتری را برای گذراندن امورات روزمره خود مصرف می کنند. بنابراین زمانی که همه اینها را در کنار هم بگذاریم، متوجه می شویم که تراز منابع و مصارف ما با یکدیگر یکسان نیست و باید به صورت ویژه به سمت مدیریت مصرف آب حرکت کنیم.

 


 
 

اهمیت اجرای خط دوم انتقال آب از چاه نیمه ها و پروژه تهلاب
 
قاسمی با اشاره به راهکارهای ارائه شده برای برون رفت از تنش آبی زاهدان، اظهار کرد:  پیش بینی رشد جمعیت برای تأمین کمبود آب از سال های قبل انجام شد که به همین منظور خط دوم انتقال آب از چاه نیمه به زاهدان مطرح شده و در حال اجراست.
 
وی افزود: یکی دیگر از طرح های مهم که می‌تواند ناجی تنش آبی شهر زاهدان باشد، پروژه انتقال آب از دشت تهلاب در مجاورت مرز پاکستان است که مطالعات آن توسط شرکت آب منطقه‌ای سیستان و بلوچستان انجام شد.
قاسمی اضافه کرد: پیگری‌های لازم به منظور شروع عملیات اجرایی این طرح به عنوان یکی از منابع تأمین آب پایدار برای شهر زاهدان در حال انجام است که امیدواریم این طرح با تصویب و تأمین اعتبار مورد نیاز عملیاتی شود.
 
آخرین وضعیت برنامه های کوتاه مدت برای جبران تنش آبی
 
وی با اشاره به اقدامات کوتاه مدت جهت کمبود بخشی از تنش آبی شهر زاهدان، تصریح کرد: در سال گذشته ۲ پروژه‌ مهم برای جبران بخشی از کمبود آب شهر زاهدان را آغاز کردیم که در این راستا در گام نخست فاز چهارم آب شیرین کن زاهدان با ظرفیت ۱۵ هزار متر مکعب در شبانه روز که ۱۰ هزار متر مکعب آن آماده است، راه اندازی شد که با احتساب هر متر معکب برای یک مشترک در تابستان، این پروژه مشکل ۱۵ هزار خانوار را حل می کند.
 
مدیرعامل آبفای سیستان و بلوچستان ادامه داد: دومین و شاخص ترین پروژه کوتاه مدت تنش آبی، طرح تأمین آب اضطراری شهر زاهدان  از دشت حرمک با عملیات حفر و تجهیز ۶ حلقه چاه و اجرای ۲۳ کیلومتر خطوط جمع‌آوری و انتقال، ۴۸ کیلومتر خطوط انتقال نیرو و بهره گیری از قطعات اجرا شده‌ خط دوم انتقال آب از چاه نیمه به زاهدان و افزایش ظرفیت تأمین به میزان ۲۵۰ لیتر در ثانیه است که با توجه به عدم تخصیص اعتبار در سال ۹۹ این طرح مطابق برنامه زمان‌بندی تکمیل نشد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: لیتر در ثانیه انتقال آب چاه نیمه ها چاه نیمه شهر زاهدان آب پایدار تأمین آب تنش آبی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۲۳۴۸۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه فعالیت سامانه بارشی در کشور

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، امروز در نیمه غربی، دامنه‌ها و ارتفاعات البرز، سواحل دریای خزر، شرق و شمال شرق کشور، رگبار باران، رعد و برق، گاهی وزش باد شدید و در مناطقی از مرکز، جنوب و جنوب شرق بارش خفیف باران و وزش باد نسبتا شدید پیش‌بینی می‌شود.

امروز بارش‌ در استان‌های خوزستان، کهگیلویه ‌وبویراحمد، چهارمحال‌وبختیاری، ایلام، لرستان، مرکزی، همدان، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، گیلان، زنجان، قزوین، البرز، و خراسان جنوبی شدت خواهد داشت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توسعه ۳۰۰ هزار هکتار اراضی؛ افزایش سه میلیون تنی محصولات کشاورزی
  • ایران در سایه تهدید بحران سالخوردگی
  • کاخ سفید برای تأمین کسری بودجه دست به دامن افزایش مالیات می شود؟
  • ایران در تهدید بحران سالخوردگی قرار دارد
  • سایه مستدام جنگ بر اروپای مدعی دیپلماسی
  • کاهش سهم آموزش و پرورش از بودجه ۱۴۰۳ / ۶۳ درصد منابع دانشگاه فرهنگیان با کسر از حقوق دانشجومعلمان تأمین می‌‎شود
  • حمله گازانبری امارت به تعهدات آبی با ایران ؛ همسایه‌آزاری تمامی ندارد
  • هشدار تشدید بارش‌ها و سیل به ۱۶ استان کشور+ فیلم
  • ادامه فعالیت سامانه بارشی در کشور
  • روانسازی ترافیک به عنوان یکی از ضروریات کلانشهر کرمانشاه